SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jakie weglowodany po treningu

Czy chodziło Ci o: "jakie węglowodany po treningu"?

  • Na drodze do idealnej sylwetki często stają mechanizmy adaptacyjno-obronne organizmu. Jak to najprościej wyjaśnić? Organizm dąży do zachowania równowagi, fachowo określanej homeostazą. Trening wybija organizm z ustalonego rytmu zmuszając serce do cięższej pracy, mięśnie szkieletowe do pokonywania oporu w trakcie dźwigania ciężarów, biegania czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17746 Data: 2019-02-05 13:07:33
  • [...] ciężar, który miażdży ich już w pierwszej serii wyciskania czy przysiadów, wykonują trening obwodowy z wykorzystaniem najmniej znanych i najbardziej izolowanych ćwiczeń, jakie tylko da się wymyślić, trenują bicepsa w sposób, który jest groźny dla zdrowia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Czasem mówi się też tak o ludziach, którzy co tydzień [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28127 Data: 2019-12-12 11:11:04
  • [...] czekolady, ciastek, drobnych przekąsek, fast food itd.). Poza tym, skoro naukowcy źle dobrali ilość protein w diecie rzekomo wysokoproteinowej, to warto zadać sobie pytanie, jakie inne błędy mogli popełnić? Dla osób chorobliwie otłuszczonych działa praktycznie każdy rodzaj interwencji dietetycznej – nieważne, czy w postaci klasycznej diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15614 Data: 2017-12-03 12:42:58
  • Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30857 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • [...] polędwicy. Wszystko by się zgadzało, ale... Japończycy jedzą tylko 8,7 g białka sojowego dziennie, Koreańczycy 6,2-9,6 g, Indonezyjczycy 7,4 g, Chińczycy 3,4 g.  Więc jakie ma to przełożenie na choroby sercowo-naczyniowe? Pojawiły się sugestie, iż mieszkańcy Azji są zdrowsi, bo jedzą dużo ryżu. Ma to taki sam sens, jak twierdzenie, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4509 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13715 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • [...] czy diklofenak, gdyż hamują one efekty treningu (a nawet mogą powodować powikłania sercowo-naczyniowe). Umiarkowany stan zapalny jest częścią korzystnych adaptacji, jakie zachodzą w ciele i zwalczanie tego stanu jest szkodliwe dla wyniku sportowego. Podobnie niekorzystne efekty przynosi przedawkowywanie witamin A, C, E. Na koniec [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15059 Data: 2017-12-08 23:36:10
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] sesje VO2 max (np. HIIT, powtarzane sprinty), treningi typu TABATA, HIIRT czy najcięższe składanki crossfit. Dowiedz się więcej na temat: Cardio - czym jest trening kardio i jakie daje efekty Trening interwałowy - rodzaje, wady i zalety Trening HIIT - na czym polega i czy jest skuteczny? 6 treningów Tabata dla maksymalnego spalania tłuszczu Przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9444 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przeczytać w dodatku do artykułu, pod częścią główną. W jednym z badań przedstawiciele firmy oferującej wyroby detoksykujące, oczyszczające itd. nie potrafili powiedzieć, jakiego rodzaju toksyny rzekomo usuwają ich produkty. Anonimowy autor napisał: „Znajdujące się w naszym organizmie toksyny to nic innego jak substancje chemiczne”. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1350 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28702 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6838 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] pod wodą. Na basenach krytych i otwartych z przejrzystą wodą ubezpieczenie nie obowiązuje. Na sygnał kandydat wykonuje skok i płynie pod wodą na odległość. Wynurzenie jakiejkolwiek części ciała z wody kończy próbę. Źródło: https://jwk.wp.mil.pl/u/Minimalne_normy_z_WF_do_suzby_w_zespoach_bojowych_po_zmianach_22.05.2019_r_.pdf [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4979 Data: 2019-10-17 19:29:34
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka na kilogram masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4189 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wyraźny wzrost głodu (większy, niż w grupie wysokowęglowodanowej). Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka / kg m.c., a druga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7153 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9870 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • [...] niepodważalny”. Szkoda, że Kip Andersen nie jest naukowcem. Ba, wielka szkoda, że nie posiada żadnych kwalifikacji oraz elementarnych predyspozycji do zrozumienia danych, jakie przeczytał. Taki sam problem dotyczy większości populacji. Nie wierzysz? Zapytaj dowolnie spotkane osoby o związek i wykres liniowy, o parabole, o odwrotnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14224 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] się już teraz do siłowni, Nie wiem bowiem, czy spodoba mi się ten sport. Krótko mówiąc, jestem początkujący, chcę spróbować i zobaczę, jak to dalej się potoczy, Powód 2. Z jakiejś przyczyny moja ulubiona siłownia właśnie została zamknięta (np. epidemia, 2020) i nie mam możliwości znalezienia innego miejsca do profesjonalnego treningu.  W tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23908 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3109 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich ilościach. Gdyby zapytać osoby trenujące, jakie jest podstawowe źródło węglowodanów w diecie, większość stwierdziłaby, że jest to ryż, pod różnymi postaciami. Z najbardziej popularnych jego form wyróżnić można ryż: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3331 Data: 2018-07-13 08:13:31
  • [...] drobnych przekąsek. Mało tego, niektóre produkty są oznaczane jako zdrowe, „fit” i „o ograniczonej zawartości tłuszczu”. Większość ludzi niestety nie zdaje sobie sprawy, jakie skutki wywołuje nadmierna konsumpcja cukrów. Tłuszcze nasycone nie okazały się tak groźne, jak trąbiono przez 40 lat, a cholesterol pokarmowy niekoniecznie musi mieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1356 Data: 2022-08-25 06:23:02